Problema acesta debutează în jurul vârstei de patru, cinci sau șase ani. Vă mai amintiți întrebarea: „Ce vrei să te faci când o sa fii mare?”. Vă mai amintiți însă și răspunsul?  Ironia este că majoritatea copiilor par să știe la această vârstă mai bine ce vor să facă decât mai târziu, la 18 sau 20 de ani, când se găsesc în pragul alegerii profesiei.

Unii tineri, pe de-o parte, se gândesc la opțiunile profesiei în a doua parte a adolescenței sau în perioada ultimilor ani de liceu. Aceste persoane, când intră la facultate, au deja o idee clară spre ce anume se îndreaptă.

Pe de altă parte, sunt mulți care termină liceul și intră la facultate fără să aibă idee despre ceea ce vor să facă. Există posibilitatea ca acești tineri să schimbe de mai multe ori specializarea principală (la facultate). A lua o decizie pripită te face să te simți prins într-o cursă și să-ți producă regrete mai târziu. Dr. Gary Collins spunea:

Alegerea unei cariere este extrem de importantă, și adesea foarte dificilă… Ea este importantă din cauză că determină, în mare măsură, venitul unei persoane, standardul ei de viață, statutul social, asigură o satisfacție generală a vieții (este greu să fii fericit când detești munca pe care o faci), contactele sociale, bunăstarea emoțională, respectul de sine și modul de utilizare a timpului. Alegerea unei cariere este de multe ori dificilă din cauza mulțimii de cariere dispinibile, a abundenței incredibile de locuri de muncă și a greșelilor mari care se pot comite.” (Collins – Christian Counseling, 235)

Alegerea unei profesii este una dintre alegerile cele mai însemnate care trebuie făcute în anii adolescenței sau tinereții. Este o alegere care apasă greu pe umerii multor tineri și care reclamă în mod justificat o călăuzire matură și duhovnicească.

Alege-ti bine profesia!  – Citește, distribuie mai departe și rămâi conectat pentru noi postări… Alege-ti bine profesia! – În partea a treia abordăm problema alegerii unei profesii!

Josh McDowell si Bob Hostetler