Un tânăr care nu face o alegere tocmai bună în ceea ce privește profesia lui, va resimți în multe feluri efectele acesteia. Vom aborda cinci domenii semnificative ale consecințelor:

  1. Insatisfacție – Efectele unei alegeri neinspirate vor reflecta nu numai în insatisfacția legata de slujba în sine, ci și într-un plan mai general. „Oamenii cărora nu le place ce lucrează, sunt nemulțumiți, de obicei, de toate aspectele vieții lor. Când o persoană nu se simte bine la lucru, această nemulțumire poate pune stăpânire peste întreaga viață.” (Collins –Christian Counseling, 241)
  2. Instabilitate – O persoană care a pășit cu stângul într-o carieră, are mari șanse să-și schimbe locul de muncă – și profesia. Această instabilitate a ajuns să caracterizeze o întreagă generație de tineri. Pollster și cercetătorul George Barna afirmă (despre copiii de bani gata): „Este de așteptat ca aceștia să-și schimbe profesia de circa șase ori în timpul anilor de muncă.”(Barna – The invisible generations, 123)
  3. Neplăceri emoționale – O persoană care nu găsește în profesia lui împlinire și satisfacție, va avea parte de un nivel mai ridicat de stres, regrete, frustrări, decât persoana care este mulțumită de profesia ei.
  4. Imagine săracă de sine – Un om care se simte neîmplinit sau frustrat de munca pe care o face, este vulnerabil în fața sentimentelor care zdruncină imaginea despre sine. Unii bărbați, sau unele femei, găsesc că este mai dificil să exceleze într-o meserie care nu le face plăcere, și chiar cei care reușesc să se descurce bine pot fi tentați să-și reducă performanțele, pe considerentul că lipsa lor de satisfacție oglindește o carență profesională.
  5. Consecințe spirituale – Profesia unei persoane și gradul de succes poate să afecteze unele aspecte ale vieții și are impact chiar și asupra vieții spirituale. Când recunoaștem și știm faptul că Dumnezeu ne conduce și ghidează în urmarea unei vocații/profesii, există posibilitatea unui grad mai mare de mulțumire legată de slujba respectivă.

Este foarte important să înțelegem aceste consecințe. Există posibilitatea ca multe persoane dintre noi să se confrunte cu aceste elemente.

În partea a V-a a seriei de postări „Alege-ți bine profesia”, abordăm „Consecințele unei alegeri greșite a profesiei”…

Josh McDowell si Bob Hostetler