Mulți tineri consideră că nu este doar foarte important, dar și extrem de urgent alegerea unei profesii. Aceasta produce deseori neliniște. Mulți au impresia că toate slujbele bune au fost ocupate și ei trebuie să se mulțumească doar cu ce a mai rămas.

Alegerea unei profesii este influențată de câțiva factori esențiali:

  • Presiunea familiei – Chiar dacă poate lucrurile s-au mai schimbat în ultimele generații, părinții îi împing adesea pe tineri să ia decizii timpurii (bursă, competiții școlare). Cercetările arată că tinerii care optează devreme pentru o profesie, se bucură în general mai mult pentru succes.
  • Presiunea societății – Dr. James Dobson spunea: „Îmi amintesc de o studentă în ultimul an de facultate cu care vorbeam despre anumite oferte de angajare. La un moment dat mi-a spus în șoaptă: „Pot să fiu sinceră cu dvs.?” „Sigur, că da…”, i-am răspuns eu. „Ei bine, eu nu-mi doresc deloc să fac o carieră. Ce-mi doresc eu este de fapt să mă ocup toată ziua de casă și de familie.”.„De ce spui lucrurile acestea ca pe un secret? E vorba despre viața ta.”, i-am spus. „Glumiți?”, m-a întrebat ea? „Dacă profesorii și colegii mei de la universitate ar ști ceea ce îmi doresc eu, ar râde de mine pănă aș fi nevoită să renunț la școală.” (Dr. James Dobson – Dobson answers your questions, Noiembrie 1995,5)

Când își aleg o carieră, tinerii sunt influențați de presiunea societății. S-ar putea să fie prietenii cei care-l tachinează pe un tânăr când ezită în alegerea unei cariere. Este posibil ca tinerii să-i audă pe psihologii liceului spunând modul în care  este important să începi o carieră devreme.

  • Circumstanțe – Unii tineri aleg o facultate sau o carieră pe baza circumstanțelor. Acestea pot exista și în familie; un tânăr poate alege o cale gata pregătită datorită situațiilor nefericite și stresante de acasă, una care îi oferă o scăpare rapidă. Mai există și posibilitatea presiunii financiare; angajarea timpurie în rolul de părinte sau căsătoria la vârsta adolescenței, poate convinge un tânăr să accepte o slujbă care crede că este bună pe moment.
  • Performanțe din trecut – Un tânăr care s-a chinuit cu liceul, nu este hotărât, de obicei, să urmeze cursurile unei facultăți sau să accepte provocarea unei profesii. Rezultatele slabe din liceu/facultate, restrâng – sau cel puțin așa lasă impresia – numărul de opțiuni ale unei persoane. Rezultatele bune pot deschide ușile unui perimetru mult mai vast pentru o carieră.
  • Personalitatea – Personalitatea unui tânăr joacă un rol foarte important și esențial în alegerea unei profesii. Dacă tânărul este o persoană foarte sociabilă, de exempul, el va opta probabil pentru o vocație diferită de cea a unei persoane calculate sau înclinată spre afaceri.
  • Preocupări și aptitudini – Oamenii dau un randament maxim în profesiile care se potrivesc cu preocupările, aptitudinile și capacitatea lor. Dacă un tânăr consideră o pierdere de timp revistele și cărțile, probabil el nu se va angaja să fie editor. Dacă o tânără nu manifestă nici o înclinație spre matematică sau științe exacte, ea va trebui să se gândească de două ori până să se hotărască să intre la medicină.
  • Teologie – Pentru un tânăr creștin, un factor cheie în alegerea unei profesii ar trebui să fie deschiderea și/sau ascultarea față de voia lui Dumnezeu. Unii vor începe o carieră fiind convinși că Dumnezeu a ales împreună cu ei. Alții se vor supune în întregime examinării lui Dumnezeu. Atenția față de călăuzilrea lui Dumnezeu le poate da tinerilor libertate și încredere în procesul de alegere a unei profesii.

Al doilea articol din partea a treia care tratează cauzele pentru care este dificilă alegerea unei profesii.

Josh McDowell si Bob Hostetler