Îți scriu astăzi din două motive: în primul rând, pentru că ai timp 5 minute să citești și în al doilea rând, pentru că ceea ce îți voi aduce în fața conștiinței tale este important pentru tine și sănătatea ta mintală! Cred că îți sună puțin exagerat, e normal.. Te consideri sănătos mintal, nu am îndoieli că nu este așa, dar hai să pătrundem puțin în amintirile tale! Personal nu îți cunosc viața, nu știu cum ești acum, nu știu cum vei fi în viitor, dar un lucru îl cunosc: îți place frumosul, cauți să citești, să cunoști, să întâlnești lucruri și persoane frumoase, ești în căutarea unei vieți mai bune. Nu te judec pentru că și eu sunt ca tine. Întotdeauna mi-am dorit să fiu altfel, mereu am vrut să mă schimb, nu mi-a plăcut ce sunt, voiam să fiu mai bun, îmi doream o altă viață..

Te las să îți amintești… Închide ochii, respiră adânc și concentrează-te câteva minute, reflectând la viața plină de lux pe care o duci, într-un palat cochet, pe malul unui lac, înconjurat de oameni care îți servesc.. Știu la ce gândești, nu te îngrijora, palatul îți aparține – este în inima ta. Ei bine, acum o să spui, dragostea, pacea și adevărul este tot ce contează. Ai dreptate, dar nu faci decât să pui plasture peste rană.. Încă nu ți-a ieșit din minte palatul acela, nu? este acolo…

 Se aude o bătaie în ușă. Aerul de afară e rece, iar noaptea se așterne ușor peste fiecare casă! O voce hotărâtă îmi spune că e târziu. Trebuie să mă grăbesc, pentru că musafirul nu poate aștepta prea mult… îndură gerul greu al iernii, din vina mea. În casă e dezordine mare, planurile scrise în grabă zac pe foi, dar ce este cu atâtea idealuri aruncate în grabă prin sertare? De ce sunt atâtea obiective pe care nici nu le cunosc în casa mea? O, casă plină de tristețe, aș vrea să ai putere suficientă încât să te transformi, într-o clipă, într-un palat curat și îngrijit… nu pot să îl primesc pe acest musafir în coliba mea săracă și dezordonată. Totuși este important să intre, vine o singură dată, stă un an și pleacă! 

– Poftim, pășește cu încredere, te invit în casa mea! Așteptam de mult să vii, sunt supărat și trebuie să îți mărturisesc că doar în tine mai cred, în tine mai am speranță. Cu ce vrei să te servesc? Am pentru tine ceva bun, e ceva ce eu consum din copilărie, zâmbet larg, un produs dulce care conține ingrediente infinite, dorești? Îl văd că îi face plăcere, îi place să zâmbească, parcă ne știm de o viață, atât de frumoasă este vizita lui.

Două Mii Optsprezece, îl cunoști? Mi-a fost prieten, dar m-a dezamăgit. Aveam atâtea planuri cu el, îmi propusesem atât de multe lucruri bune pe care sa le fac. Îmi doream să fiu mai bun, îmi doream să fac mai mulți bani, să fiu mai prietenos, să îmi iau mașină, să am casa mea, să mă căsătoresc, să am un copil. Poți continua și tu lista pentru că o cunoști. Știu că mă poți ajuta, vreau să discutăm, vreau să negociem, tu ce îmi poți oferi?

Au trecut ore… Și răspunsul nu a venit. La final mi-a pus o întrebare: „tu de ce mă aștepți pe mine?” Iar apoi tot el a răspuns: „Mulți oameni, așa ca tine, așteaptă Anul Nou pentru a avea un nou început al obiceiurilor vechi”.

Sună trist, nu? Nu te mai preocupa de planurile tale pentru 2019. Mai bine ajută-i pe alții să-și îndeplinească visurile, iar tu îți vei cunoaște răsplata mai târziu! Îți doresc un an nou plin de zâmbete! 

 

Paul Liga, ©spretinta.ro, 30 dec. 2018