,,În zilele noastre tinerii sunt mai puțin educați decât erau în vremea noastră!

  Auzim destul de des sintagma aceasta și, de multe ori, ca tineri, ne simțim ofensați când un bătrân sau adult aruncă această afirmație. Să nu mai vorbim de situații de genul celei în care, mergând acasă cu autobuzul, un tânăr cu părul mare și cu căstile în urechi, fără să îi pese de ce e în jur își vede de muzica pe care o ascultă. În majoritatea cazurilor (făcând excepție) toți intră, așa cum spune vorba românească , „în aceeași oală”. E corect sau nu, fiecare poate verifica în dreptul lui.

  Educația nu o dobândim la naștere, ci este un set de cunoștințe și valori pe care le acumulăm pe parcursul vieții din surse diferite: familie, școală, societate, natură, cărți, biserică ș.a.m.d. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă acest atribut al omului ar fi fost primit la naștere. Poate în cazul unora ar fi fost bun, dar în cazul altora ar fi adus un dezastru asupra vieții lor. Faptul că se acumulează pe parcursul vieții reprezintă un beneficiu pentru fiecare. Marii învățați ai lumii au sintetizat în cuvinte puține rolul educației în viața omului. De exemplu, Aristotel spunea că ,, … este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe”, iar Socrate spunea: ,,.. este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”. 

 Ca și în cazul unui pom pe care îl sădești în grădină și care de mic trebuie ghidat să crească drept și armonios, tot așa trebuie ca familia să se ocupe de îndreptarea oricăror comportamente neadecvate ale copiilor. Niciodată nu a fost mai greu ca acum să stai drept și să îți menții curate principiile acumulate din cadul familiei sau din școală. Cum se poate oferi o educație bună, dacă părinții sau profesorii nu repectă anumite lucruri practice care țin de această latură? Nu poți să-i spui unui tânăr să nu fumeze, când tu ai deja țigara în mână.

 Dilema ce se naște privind în jurul meu este: unde va ajunge lumea aceasta? Încotro ne îndreptăm?  Schimbarea stă în mâinile noastre, a fiecăruia. Și chiar prin lucruri mici pe care le facem zilnic, putem schimba o societate care se îndreaptă spre nicăieri.

 

Gabriel Liga, ©spretinta.ro, 12 iulie, 2017