Sunt momente când afirmăm că putem deține controlul anumitor situații chiar dacă acestea au probabilitate mare să ne afecteze starea noastră. Și poate că nu se întâmplă doar o dată. Indiferent de sfaturile pe care le primim spunem: „La mine va fi altfel”.

Gary Richmond, un fost îngrijitor a unei grădini zoologice, scrie în cartea sa „A view from the Zoo” o situație legată de cele spuse mai sus. Cam la douăzeci și patru de luni după naștere, ratonii suferă o schimbare hormonală. După acest moment, în cele mai multe cazuri, un astfel de raton își va ataca stăpânul. Un raton de 15 kilograme este la fel de feroce ca un câine de talie mai mare decât medie.

Fiind o persoană cu o experiență vastă în ceea ce înseamnă viața animalelor, domnul Richmond s-a simțit obligat să explice aceste schimbări unei fetițe pe nume Julie, pe care o cunoștea și avea un astfel de raton acasă. Julie l-a ascultat politicoasă toate aceste sfaturi și pericolul care o pândea.  Înainte de a pleca, fără să se gândească mai mult la ceea ce auzise, Julie i-a spus domnului Richmond în felul următor: „La mine va fi altfel. Niciodată ratonul meu nu îmi va face niciun rău. Știu sigur.”

Trei luni mai târziu, Julie era supusă unor intervenții chirurgicale plastice, din cauza rănilor pe care ratonul ei, deja adult, i le cauzase pe față, atacând-o fără niciun motiv. După această experiență neplăcută, i-au dat drumul acestui animal ajuns periculos. Dacă ar fi dat atenție sfaturilor primite de la Richmond, atunci putea evita această situație neplăcută.

Adeseori și noi ne jucăm cu lucrurile periculoase din viața noastră. Credem de multe ori că le facem față sau că la noi va fi altfel. Păcatul din viețile noastre de multe ori îl considerăm inocent. Avem sfaturile pe care le găsim în Sfânta Scriptură legate – cum să trăim o viață corectă și cum să facem față păcatului. Acesta se prezintă într-o înfățișare atât de plăcută și suntem repede tentați să gândim că la noi va fi altfel. Rezultatele, însă, nu se vor lăsa așteptate.

„Și noi, dar,…să dăm la o parte orice piedică, și păcatul care ne înfășoară așa de lesne…” (Evrei 12:1)

Cosmin Cocea, ©spretinta.ro