Cred că este greu să ne facem că vorbim despre recunoașterea unor elemente spirituale în viața societății noastre din 2016. Cum vezi astăzi relațiile interpersonale? Ce ai putea spune despre modul în care oamenii manifestă compasiune, dragoste între ei? Care este atitudinea ta? Avem atâta lumină, dar trăim într-o lume a întunericului. Știu că nu mai e timp nici pentru citirea unor articole bune de pe net. Probabil din această cauză încerc, pe cât posibil, să scurtez tot ceea ce am de gând să scriu.

Henri Nouwen, renumit profesor și preot, unul dintre cei mai buni autori pe teme spirituale ai secolului XX, relatează în mai 1989, o întâmplare demnă de luat în considerare. Relatarea avea în prim-plan un rabin care adresează elevilor următoarea întrebare: cum se poate determina momentul răsăritului, atunci când noaptea se îngână cu ziua? Un elev răspunde: „Atunci când poți face deosebirea la distanță, între un câine și o oaie”. „Nu acesta este răspunsul”, vine verdictul rabinului. „Când poți distinge un smochin de o viță de vie”. „Nici acesta nu este răspunsul corect.” „Spuneți-ne dumneavoastră, vă rugăm, care este răspunsul!”, au sups elevii plini de curiozitate. „Atunci când este suficientă lumină să privești oamenii în ochi și să-i recunoști ca frații și surorile tale. Până atunci întunericul încă mai este cu noi.”

Gândindu-te astfel, ce ai putea spune despre tine? Unde te poziționezi în această relatare? Poți distinge ceva? E prea mult întuneric? Ai nevoie de lumină? Unde se găsește această lumină? Unii spun că adevărata lumină se găsește atunci când se ia lumina de Paște. Aia să fie? Dacă iau lumină și o voi ține tot timpul anului aprinsă, voi fi eu schimbat? Voi fi mai bun? Ce bine ar fi dacă o lumânare ne-ar transforma viața într-una mai bună. Poate că nu ar mai exista psihopați care să înjunghie oameni, hoți, tâlhari, mincinoși. Și totuși există. Și totuși se ia lumină de la Ierusalim, dar viața rămâne la fel. De ce? Unde este problema?

Textul biblic de mai jos ne arată că dacă vrem mai multă lumină, dacă vrem lumina adevărată, o putem avea de la Isus. Nu avem nevoie de lumânare sau de lampă, ci de o inimă dispusă să-L accepte pe Isus. Avându-l pe El zilnic, o viață întreagă, vei avea și lumina ca să privești în ochi oamenii și să-i recunoști ca frații și surorile tale.

„Isus le-a vorbit din nou, şi a zis: Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.” (Ioan 8:12)

Cosmin Cocea, ©spretinta.ro, 2016