Ne aflăm în cea mai aglomerată perioadă din an. Parcă toată suflarea pământului trăiește altfel. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta, ritmul crește treptat apropiindu-se cu pași repezi de marele eveniment al anului. Dar care este acest eveniment? De ce este atât de popular în lumea noastră?

Vreau să îți imaginezi că ai o roată mare în mână, care te ajută să te întorci în timp. Întrebarea ar fi: Unde ai vrea să te oprești? Cât despre mine, vreau să poposesc puțin la începutul secolului I. Dacă dorești să călătorești cu mine, te invit să pornim împreună către un oraș micuț și simplu din Israel. Este situat la 10 km de capitala țării, Ierusalim, având o istorie plină de evenimente importante. În locul acesta s-a născut marele împărat al trecutului antic, David, tatăl lui regelui Solomon! Însă cel mai important moment din istoria acestui loc este nașterea lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. 

Se așternuse noaptea asupra Betleemului. Doi tineri, îmbrăcați sărăcăcios și obosiți după un drum foarte lung, se apropie cu pași grăbiți de cetate. El, Iosif, un tânăr harnic și curajos, îi purta de grijă Mariei, una dintre cele mai binecuvântate fete din Israel! Fiindcă erau săraci, în călătoria lor și-au permis să ia doar un singur măgăruș, pe care era așezată viitoarea mămică, Maria! Dacă ar fi să excludem oboseala unei lungi călătorii, am putea spune că acest cuplu de tineri era fără probleme. Se apropia momentul când ea trebuia să nască. Toate lucrurile erau gata. Susținerea pe care o primea din partea lui era evidentă, un bărbat atent și extrem de calculat, însă aceste lucruri nu erau suficiente, aveau nevoie de un loc în care ea să poată naște în condiții normale! Ajungând în cetate, bat la ușa mai multor gazde, hanuri… Din păcate nimeni nu se oferă să le deschidă. Într-un final un cetățean al orașului Betleem le oferă în loc în ieslea animalelor, pe care el le întreținea.

 Ce inuman, am spune noi, cum să se nască Fiul lui Dumnezeu într-o iesle? Nu merita oare mai mult? Nu merita El să vină pe acest pământ născându-se într-o casă bogată? Și dacă ar fi să analizăm atitudinea acelui fermier, am spune că a fost fără respect. 

Urcă-te în mașina timpului pentru ca vreau să mergem în luna decembrie, din anul 2018. Vreau să privești împreună cu mine tabloul localității în care te găsești. Cum arată? Pentru ce se pregătește? Dacă asculți ce vorbesc oamenii, de pe buzele tuturor iese cuvântul sărbătoare! E frumos nu? 

De când sunt mic am fost fascinat de perioada aceasta din an în care orașele sunt împodobite frumos, iar pe la sate, gospodinele pregătesc în cuptor dulciuri pentru masa de Crăciun! În trecut părinții noștri sărbătoreau nașterea lui Isus Hristos. Noi ce sărbătorim astăzi? Te invit să analizăm puțin lucrurile din prezent. Dacă întrebăm o parte dintre tinerii care ne sunt apropiați – ce reprezintă Crăciunul pentru ei – majoritatea ne vor răspunde că este un timp petrecut cu familia, un moment din an în care ne facem cadouri unii altora și la final, vom ajunge să vorbim despre mâncare. Nu spun că este rău, toate acestea sunt bune și ar fi extraordinar să aibă loc în tot restul anului, ce este mai plăcut decât a sta la masă cu familia și toți cei dragi ai tăi? Dar în esență pe cine îl sărbătorești? Pe un Moș Crăciun creat de oameni sau pe Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu? Gândește-te și aștept răspunsul tău.

 

Paul Liga, ©spretinta.ro, 16 dec. 2018