Cu mai mult timp în urmă, s-a realizat un experiment, pentru un program de televiziune, în care niște cercetători au urcat într-un vagon de tren și i-au întrebat pe călători dacă le pot ocupa locurile. Multe răspunsuri au fost afirmative, având în vedere că mai existau și locuri neocupate.

Acest subiect este unul discutat de cele mai multe ori. Când vedem o persoană cedând locul unui bătrân, spunem despre ea că are maniere bune. Sunt însă multe persoane care, atât într-un mijloc de transport în comun, cât și la un eveniment, nu le place să ceară locul, deși ar dori să stea pe un scaun. Femeile însărcinate și bătrânii sunt categoriile de persoane la care ar trebui să se ofere un loc.

De asemenea, se mai pune problema foarte delicată a copiilor care stau jos în mijloacele de transport în comun sau la evenimente la care participă mai mulți oameni. Unii susțin că acești copii trebuie să rămână la locul lor, orice ar fi. Oare este corect? Cum este să vedem că un puștiulică stă jos, iar un bătrân stă în picioare?  Copiii nu trebuie niciodată să cedeze locul? Sigur că nu ar trebui dați la o parte doar pentru că sunt copii. Oare copiii nu pot și ei să învețe de la o vârstă bună ce înseamnă generozitatea?

Iată rubrica de stafuri utile:

  • Poate că sunt oameni mai în vârstă care nu cer locul, dar au nevoie de el (fie că au bagaje, fie că au probleme de sănătate vizibile, fie că pur și simplu sunt bătrâni). Este bine să cedăm locul acestor persoane.
  • Nu vă gândiți la faptul că ei s-ar simți jigniți dacă le oferiți locul.
  • Dacă aveți nevoie de un loc și nimeni nu vi-l oferă, cereți-l. Cu siguranță că ar fi mai plăcut să se cedeze locul.
  • Dacă observați că o femeie este însărcinată, oferiți-i locul dumneavoastră. Dacă ați făcut o greșeală, nu contează. Ea nu va ști niciodată intenția. În schimb, bunul-simț va fi observat.
  • Copiii, trebuie să fie învățați să cedeze locul celor bătrâni.
  • Bunul-simț cere ca bărbații să ofere locul doamnelor.
  • În concluzie, ar trebui să ne învățăm să cedăm locul mai des.

Sursa: Thomas Blaikie – Blaikie’s Guide to Modern Manners