Ce vedem de multe ori pe stradă sau în anumite contexte în care ne aflăm, este înfricoșător. Există persoane care au prostul obicei de a înjura, de a se înghionti, de a arunca gunoi pe stradă, de a nu mulțumi, de a nu saluta, etc. Iată câteva exemple:

La ieșirea unui magazin de lux, un bărbat bine dă dovadă de politețe și deschide ușa unei doamne care dorea să iasă. Știți ce s-a întâmplat? Femeia a trecut ca și cum nu ar fi fost nimeni pe acolo. Era prea greu pentru a mulțumi? Dintr-o mașină de lux iese un bărbat care, înainte de a intra într-un local, aruncă chiștocul de țigară împreună cu ambalajul unei gume de mestecat chiar cu câțiva pași înainte de intrare. Exemplele pot continua…

Ce să facem cu astfel de oameni? Chiar dacă ni se pare enervant, cred că din când în când, cu toții dăm dovadă de lipsă de maniere în public. Dacă suntem unii dintre miile sau milioanele de oameni care se plâng de comportamentul necorespunzător al multora din jurul nostru, trebuie să facem ceva. Și dacă ar fi să alegem un lucru util, acela ar fi să știm cum să procedăm în unele situații jenante și cum să dăm dovadă de maniere bune în public.

Sfaturi practice:

  • Dacă țineți ușa deschisă sau așteptați ca cineva să treacă înainte și nu vi se mulțumește, e bine să spuneți chiar dumneavoastră.: „Mulțumesc!”. În alte situații, puteți să spuneți: „Îmi pare rău, ați uitat cumva să-mi mulțumimți?” Nu e bine să vă simțiți jigniți de vreo persoană care vă răspunde abuziv. Cu siguranță, mesajul va fi recepționat.
  • Dacă dumneavoastră sunteți cel care nu mulțumește în anumite situații, din simplul motiv că nu ați fost pe fază sau ați uitat, în caz că persoana care v-a ajutat nu s-a îndepărtat prea mult, întoarceți-vă la ea și mulțumiți-i.
  • Nu evitați să salutați politicos vânzătorii, vecinii, oamenii cu care intrați în contact, atât la venire, cât și la plecare.
  • Dacă într-o mulțime, este vreo persoană care vă îmbrâncește sau vă împinge, protestați frumos: „Îmi pare rău dacă vă stau în drum.” Există mari șanse ca persoana să înțeleagă mesajul.
  • Dacă vedeți pe cineva aruncând un gunoi pe stradă (și asta se întâmplă des), dacă se poate, ridicați-l și dați-i-l înapoi: „Cred că v-a căzut asta!” Uneori funcționează. Dacă persoana respectivă începe să se enerveze, spuneți-i: „Este în regulă. Am să-l arunc eu la gunoi în locul dumneavoastră.” Apoi aruncați-l.

Sursa: Thomas Blaikie – Blaikie’s Guide to Modern Manners