Lumea este într-o continuă alergare. În fiecare zi. Pentru ce aleargă oamenii în fiecare zi? Este o întrebare banala, ai putea spune, – clar că pentru….bani. Pentru viitor, pentru supraviețuire, pentru un trai bun. Doar atât? În viața aceasta, cât o fi ea de lungă sau scurtă, asta este alergarea omului? Ce reprezintă viața? Alergare pentru bani? Sigur că am putea intra mai adânc în acest subiect și cred că v-ați fi plictisit citind. Probabil era mai bună o prezentare video. Cu toate acestea, viața=bani? Parcă timpul era bani.

O istorie interesantă ne spune că un tânăr doctor descurajat într-unul din oraşele mari, a fost vizitat de tatăl său mai în vârstă, care venise de la ţară în vizită la băiatul său.

– Ei bine fiule, cum te descurci?

– Nu mă descurc deloc, a venit răspunsul fiului. Nu fac nimic.

Bătrânul a făcut ochii mari și s-a pus pe gânduri. Mai târziu, în acea zi, el a mers cu fiul lui la „Free Dispensary”, unde tânărul doctor lucra ca voluntar câteva ore pe zi, în funcţie de cerinţe. Tatăl a stat ca spectator. Liniştit dar foarte interesat, a privit cum 25 de persoane sărmane au avut nevoie de ajutor. Tânărul doctor îşi punea toată energia în întâmpinarea nevoilor oamenilor. Dar în momentul când ultimul pacient a ieşit pe uşă, bătrânul a izbucnit:

– Tu mi-ai spus că nu faci nimic! De ce ai spus asta, când eu, daca aş fi ajutat 25 de oameni într-o lună, cât ai ajutat tu într-o singură dimineaţă, i-aş fi mulţumit lui Dumnezeu pentru că viaţa mea contează la ceva și pentru cineva.

– Dar nu-mi iese nici un ban de aici, a explicat fiul.

– Bani! A strigat bătrânul. Bani! Ce înseamnă banii în comparaţie cu faptul de a ajuta pe tovarăşii tăi? Să nu-ţi pese de bani. Să faci lucrul acesta în fiecare zi – să ajuți și să răspunzi cum poți nevoilor celor din jur. Mă voi întoarce la fermă şi voi câştiga bucuros mai mulţi bani pentru a te ajuta atâta timp cât voi trăi. Şi voi dormi în fiecare noapte cu gândul că te-am ajutat pe tine ca să iţi ajuţi tovarăşii.

Se poate altfel. Asta înseamnă schimbare – să te oprești din alergare, să privești în jur și să dai o mână de ajutor. Încearcă și vezi! Viața este mai mult decât bani.

Cosmin Cocea, ©spretinta.ro, 2016